A gyümölcstermesztésnek megvannak a maga nehézségei. Sajnos az időjárásnak és a kártevőknek egyaránt ki vannak téve a gazdák, ezért előfordulnak jobb és rosszabb évek is. Szerencsére a kártevők elleni védekezésre már elég hatékony módszerek vannak, de választhatunk alapból rezisztens fajtákat is. Az alábbiakban a rezisztens almafafajtákról ejtünk szót bővebben.

Az Artemisz egy igen sokoldalú és népszerű rezisztens almafafajta. Gyönyörű, sötét héja és fehér húsa van, bőségesen terem és olcsón termeszthető. Szeptember első felében érik, egy menetben leszedhető és sokáig eltartható. A ventúriás varasodással szemben rezisztens és nem fogékony a lisztharmatra. A tűzelhalásra a virágai fogékonyak, a hajtásai rezisztensek.

A Cordelia gyümölcsei nagyok, frissen is finomak és vitamindúsak. Közepesen lédús, savas-édes ízvilággal rendelkező rezisztens almafafajta. Október elején, kétszerre szüretelhető le. Ellenálló a ventúriás varasodással szemben, nem fogékony a lisztharmatra, a tűzelhalásra a hajtásai mérsékelten rezisztensek, míg a virágai nagyobb fertőzési nyomás esetén fertőződhetnek.

A Hesztia szintén egy vitamindús gyümölcsöket hozó, frissen, sűrítményként vagy aszalva is fogyasztandó rezisztens almafafajta. Augusztus végén szüretelik, nem tárolható hosszú ideig. Varasodásrezisztencia, lisztharmattal szembeni ellenállóság és a tűzelhalással szembeni rezisztencia jellemzi.

És végül, de nem utolsósorban, a Rosmerta sem maradhat ki a sorból. Megtévesztésig hasonló a hazánkban igen népszerű Jonathanhoz, de költségigénye alacsonyabb annál. Frissen és sűrítményben is kiváló. Szeptember második felében szüretelhető. Varasodással szemben rezisztens almafafajta, de a lisztharmatra mérsékelten fogékony. Tűzelhalással szemben mérsékelten rezisztens.

Amennyiben a rezisztens almafafajták iránt érdeklődik, bővebb információért látogasson el honlapunkra, a www.baloghfaiskola.hu weboldalra, ahol részletes leírást talál róluk! Ha kérdése merült fel, keressen minket a +36-30/300-4953-as telefonszámon vagy az ujkigyosiaruda@gmail.com e-mail címen!