Amikor a hőmérő higanyszála 40 fok felé közelít, a hőség elleni védekezés már régen nem csak a kényelemről szól! Ha fizikai munkát is végzel, bizonyára tudod, hogyan kerüld el a hőség okozta ártalmakat és a munkahelyi baleseteket a kánikula idején. Ha mégsem, akkor szeretnénk most segíteni!

Tudtad, hogy a hőguta és a kiszáradás szélsőséges esetben az életedet is követelheti? A legtöbb esetben persze csak múló rosszulléttel fenyeget a kánikula, de nem szabad alábecsülnöd az erejét. A hőség miatt bekövetkező élettani változások balesethez is vezethetnek, ilyenkor nehezebben koncentrálsz és hosszabb a reakcióidőd, de elég, ha csak arra gondolsz, hogy csúszik a kezed az izzadságról.

A védőitalt és a pihenőidőt jogszabály írja elő, de a hőség elleni védekezés nem csak azon múlik, hogy milyen óvintézkedéseket tesz a munkáltatód. Tudnod kell, hogyan kerülheted el a komolyabb problémákat és figyelned kell a tested jelzéseire. Lássuk, mit tehetsz a kánikula ellen!

A folyadékveszteség pótlása a legfontosabb, és bizony nem mindegy, milyen gyakran iszol, ahogyan az sem, hogy mit. Ne csak akkor nyúlj pohár után, amikor szomjasnak érzed magad, 15-20 percenként mindenképpen igyál. A kávét és az egyéb magas koffeintartalmú, illetve cukros italokat kerüld el, ezek helyett, lehetőség szerint, csak egyszerű, hűtött ivóvizet / ásványvizet fogyassz.

A pihenőidődet igyekezz árnyékban tölteni, és ha meg tudod oldani, legalább 11 és 15 óra között ne a tűző napon dolgozz. Mindig legyen kéznél a mobiltelefonod, hogyha úgy érzed, hogy szükséges, azonnal segítséget tudj hívni. Ez különösen fontos akkor, ha egyedül dolgozol, de akár a kollégáid is kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy cselekedned kell. Milyen tünetek adhatnak okot aggodalomra?

A hőguta jellemzője, hogy nem jár izzadással, viszont kivörösödik a bőr, a testhőmérséklet pedig akár 39 °C fölé emelkedik. Kísérheti hányinger vagy akár hányás, lüktető fejfájás és eszméletvesztés is. Amit tudnod kell, hogy ilyen tünetek esetén azonnali orvosi segítségre van szükség, a mentő kiérkezéséig pedig ahogy csak lehet, hűteni kell a túlhevült testet.

Mindezeken túl, persze az okosan megválasztott munka- és munkavédelmi ruházatod is kiemelt jelentőséggel bír. Ugye tudod, hogy ilyenkor csak olyan anyag jöhet számításba, ami jól szellőzik, remekül elvezeti az izzadságot és az sem megvetendő, ha UV-szűrős is! Ha még nem készültél ilyesmivel a kánikulára, ne halogasd tovább, ez is legalább olyan fontos, mint a korábban felsoroltak!

Nézz szét a www.munkaruha-munkacipo.hu weboldalon, ahol minden kategóriában csupa professzionális termék vár! Kérdéseidet pedig tedd fel bátran a +36-70-701-1617-es telefonszámon vagy az info@munkaruha-munkacipo.hu e-mail címen!